
Projecten
In 2020 presenteerde ik enkele online Webinars over de samenhang tussen AVG en Archiefwet voor de aangesloten gemeenten van regionale archieven. In november 2020 hield ik een presentatie op het Webinar Grip op Informatie van de VNG.
Werk in uitvoering
Momenteel voer ik voor oorlogsbronnen.nl een vervolgonderzoek uit op mijn eerdere privacy risicoanalyse (DPIA). De centrale vraag is onder welke voorwaarden gegevens over collaborateurs en andere ‘foute’ Nederlanders gepubliceerd kunnen worden, met inachtneming van de privacywetgeving. Dit project verwacht ik in het voorjaar van 2021 af te ronden.
Onderzoek mogelijk datalek bij gemeente en archiefdienst
In september 2020 stonden 69 dozen met archiefkopieën in een oud papiercontainer in Wijk bij Duurstede. Inwoners konden daardoor mogelijk persoonsgegevens lezen. Dit wordt beschouwd als een datalek. Het bleek, dat dit was veroorzaakt door een onderzoeker die bij het Regionaal Archief Zuid-Utrecht historisch onderzoek had gedaan. Na afloop zette hij de vele kopieën uit het gemeentearchief die hij daarbij had gemaakt, bij het oud papier. Op verzoek van de gemeente en het Regionaal Archief Zuid-Utrecht deed ik onderzoek naar de veroorzaakte schade voor de privacy, naar de vraag of in dit geval door gemeente en RAZU aan de AVG en de Archiefwet is voldaan, en welke maatregelen nodig zijn om dit soort incidenten voortaan te voorkómen.
>> lees meer
Privacy Risicoanalyse (DPIA) Oorlogslevens.nl
Voor het Netwerk Oorlogsbronnen voerde ik in 2019 een privacy risicoanalyse (DPIA) uit op het online gaan van de website Oorlogslevens.nl. Dat deed ik samen met de projectgroep Oorlogsbronnen. Onze analyse richtte zich op de eventuele schade voor de privacy van oorlogsslachtoffers en hun nabestaanden.
Coördinatie Werkgroep AVG voor KVAN/BRAIN
Voor de beroeps- en branchevereniging KVAN/BRAIN coördineer ik sinds september 2018 de Werkgroep AVG. In mei 2020 presenteerden we de handreiking Weten of vergeten? Deze geeft praktische tips voor de toepassing van AVG én Archiefwet in het informatiebeheer. Over deze handreiking hield ik in januari 2020 een presentatie op de themadag Vernietiging in de Digitale Wereld.
Privacy Risicoanalyse (DPIA) Stichting Academisch Erfgoed
Voor de Stichting Academisch Erfgoed voerde ik in 2019 samen met de projectgroep Wiki-Wetenschappers een privacy risicoanalyse (DPIA) uit. Dit deden we op het online publiceren van biografische gegevens van Nederlandse hoogleraren.
Interbestuurlijk toezicht provincie Flevoland
Voor de provincie Flevoland nam ik in het beoordelingsjaar 2018-2019 het interbestuurlijk toezicht waar namens Gedeputeerde Staten op het gebied van informatie- en archiefbeheer. Ik beoordeelde hiervoor het archiefbeheer van gemeenten en waterschap en stelde concept beoordelingsbrieven op.
Deze kaart laat zien in hoeverre de zes gemeenten en het waterschap de wettelijke verplichtingen zijn nagekomen. Mijn aanpak wordt voor de provincie de standaard voor komende jaren.
Stadsarchief Rotterdam
Voor de gemeente Rotterdam heb ik in 2019 een KPI-rapportage over de uitvoering van de Archiefwet bij het Stadsarchief opgesteld. Dit heeft de aanzet gegeven tot structurele verbetering.